2011. szeptember 24., szombat

Neonsimogató


A neonmentők csoport 2002-től 2006-ig foglalkozott neon mentéssel Budapesten.
A neon feliratok fontos esszenciái a 90-es évek óta tomboló oly' populáris retronosztalgiának, melyröl egy keveset szólva, jobbára iparművészek, divattervezök és lakberendezök kamatoztatták, a high-tech és a retro anakronisztikus ötvözésével. Nem mondhatjuk, hogy mára ez teljesen kifújt, de a retro, mint kifejezés halálosan unalmassá vált, körülbelül, mint a csillagok háborúja vagy az ezredik retrodesign valami. Nem az, hogy nem szeretjük, csak tudjuk. Ma inkább jellemzö a romantikus visszavágyódás a digitális bumm eleljére, random bármi a 70-es évektöl 1990-ig és 90-töl minden, amit akkor nem retronak hivtak. Ennek ívén most nem az a kérdés, hogy miképp helyezzek egy steril térbe egy narancssárga-barna retróskodó bútort, hanem az, hogy miért ne hordjak kalózfülbevalót répanadrággal az iPhone-om mellé. Nem ötvözés, összedolgozás, hanem társítás. Vissza a múltba a jelent.
Ezek a reklám feliratok soha nem adtak el semmit, mivel nem volt piac (vásároljon kész ruhát). Akkor kapcsolták fel őket, amikor bezártak a boltok. Egyedi készítésü világítótestek, melyek meghatározták a városok éjszakai hangulatát, valódi világváros benyomását keltve a dolgozó népben. Ami ma értelmetlen, az a saját korában sem hordozott sok értelmet. A rendszerváltás után már megszűnt az államilag finanszirozott karbantartásuk, ezért rothadásnak indultak, tizenöt év alatt elfelejtett archaikus leletekké váltak. Sok erre érzékeny ember próbálkozott megmentésükkel, a közvélemény is pozitívan reagált rá, de senkinek sem sikerült egy működö formát találni az expedícióra (nekünk sem teljesen).
Részben a budapesti városképnevelési cél motivált az ezirányú szervezkedésemben, mivel a reklámfelületek, bolt címkék olyan puha kontrol alatt vannak és a kollektiv bolt tulajdonosi izlés, helyében az olcsóság és a megkenhetö ellenörzö szervek állnak. Kezdeti koncepciónk a formailag és/vagy jelentésben értéket képviselő neonok megóvásával kapcsolatban egyszerüen az volt, hogy eredeti helyükön konzerváljuk, ezáltal utcai installáció szintjére emeljük az átlényegített világítótesteket, és vizuálisan emeljük Budapest városképét. Terveink szerint elláttuk volna sorszámmal, telefon elérhetőséggel, és egy ismertetövel, ami mentési szándékunkról informál, ha mindenképpen el kell tavolítani eredeti helyéről. Az önkormányzatok problémás veszélyes hulladékként kezelték a neonokat, mivel 30-50 évesek. A kényes dolog az volt, hogy ha mi szedjük le akkor is eltűnik a városképből egy raktárba. Végső megoldásnak mégis az bizonyult, hogy csak leszedéssel lehet megmenteni a neonokat, hiszen egyszerűen nem ment át a fövárosi és mindenféle kompetens szerveken, hogy szoborként eredeti helyükön funkcionáljanak. Számtalan ok mellett főleg azért nem, mert ezek a pontok bérbeadható reklámfelületeketet jelentenek, ebből kifolyólag az általunk való díjmentes eltávolítást preferálták, amiben a legkínosabb az volt, hogy erre az üzleti lehetőségre mi hívtuk fel a figyelmüket. Mindezeken túl a másik fő problémát a tulajdonosok megnevezése okozta, mivel vagy a közösképviselőnél, vagy a bolt bérlőjénél kötöttünk ki, akik általában bizonytalanok voltak a kérdésben, ami hosszas vajudás utánazt eredményezte, hogy a neonok útja a konténerbe vezetett. Az elektrotechnikai múzeum biztosított raktárhelyet a mentéshez, megközelítöleg 100 neon került ide és máig otthont ad egy állandó elktrotechnikatörténeti neontárlatnak. Ezzel párhuzamosan a Kulturális Örökség Védelmi Hivatal felkért minket egy Budapest neontérkép elkészítésére. Ezáltal a fövárosi neonok nagy részét sikerült hivatalosan is műtárggyá nyilváníttatni. Ennek köszönhetően különböző védettségi kategóriákba kerültek és megsemmisítésük pénzbüntetést von maga után. Tehát az alapkoncepciónk ha technikailag nem is, de lényegében célbaért. Veszélyes hulladékból műtárgy lett, ha nem is akadályoztuk meg pusztulásukat, a teljes kihalástól megóvtuk öket.
Továbbá szóbakerült elágazások, lehetöségek: trafóházak és tűzfalak felületén, terek és parkok holt részeiben, autóút mentén figyelemserkentö térelemként való újrainstallálásuk, hiányos neon feliratokból új szöveg kirakása. Csak kulurális célra hasznosítható, elhanyagolt ingatlanok homlokzatán, kertjében, vagy parkokban, állandó szabadtéri neontárlat létesítése, amely által az adott tér helyet képezne egy neonpark kultúrkomplexumnak és az új funkciója által rehabilitálódna az adott problémás ingatlan. (Millenáris park melletti müemléképület, Népliget, Fűvészkert, Orczy kert, régi elhagyott gyárak)
Több generáció emlékezetében pozitív nosztalgikus élményt jelent, erős kontrasztot képez a mai reklámokkal (kandalló,radiátor). A neonok felettünk vannak, tetőkről, tűzfalakról hasítanak éjszakát a nappalba törött neoncsöveikkel, vertikális senki földje az ég határán ah-ah. Rettenetes nagy klisék ezek a rozsdás tátgyak, ehhez már csak egy régi bakancs hiányzik meg műpókháló. Az idő múlása plusz funkciókkal ruházta fel őket, és nem gondolom, hogy bármit is hozzátenne, ha újra világítanának, így is elég giccses, de hiteles nyomatok. Nem azért rozsdásak és hordozzák magukban az olcsó lakótelepi céllövöldék, szúnyoglárvás stéglámpák és bizzegő vonatállomások hangulatát, mert annyira fontosnak tartanám, hogy erről beszélni kelljen, hanem azért, mert pont ezek azok az időkapszulák, melyeket ha kontextusukból kiemelünk, ezt a kollektív információt talán még kompaktabban, ízléssel tartalmazzák. Ezek nagyrészt bádog műtárgyak, nem ready made és nem a művész mester által összehegesztett doh szagú alkotások. Ezek itt régi budapesti neonok kérem, tessék, meg lehet simogatni, mögé lehet nézni a kiállítás korlátozott idejéig.
Soós Károly

13 megjegyzés:

 1. Kedves Károly!
  Eladó régi neonfeliratokat keresek.
  Előre is köszönöm a segítséget!

  Üdvözlettel

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Maka!

   Van pár neon a tulajdonomban,körülbelül 10.
   Mondhatjuk úgy is,hogy talált eladó régi neonokat,ha nem veszi tolakodásnak megtudhatnám,hogy mire kell önnek?
   Milyen neon érdekelné? Van egy tűrhető állapotú söröző feliratom korsóval,4 kis grill csirke,zöldség,gyümölcs,ilyenek,egy döglőtt szivárvány.
   érdeklődve várom a válaszát.
   üdv.

   Törlés
  2. Étterem, söröző, kávézó dekorációjához keresünk régi neonfeliratokat, képeket.
   A további egyeztetést javaslom, szóban tegyük meg. Az alábbi email címre várom a telefonszámát, hogy felkereshessem.
   szelecske1@gmail.com
   Köszönettel

   Törlés
  3. Kedves Károly!
   Várom szíves válaszát a további egyeztetéssel kapcsolatban.

   Köszönettel

   Törlés
  4. Kedves Károly,

   Amennyiben lehetőséged engedi, lépjünk kapcsolatba.
   Szerintem hozzunk össze egy személyes találkozót.

   Köszönöm
   Berkó Bence
   bence.berko@gmail.com
   06308708603

   Törlés
 2. Kedves Maka.
  Már válaszoltam de akkor megint elküldöm elnézést valami technikai malőr lehetett.

  Kb.ennyim van ami pikk - pakk elérhetőés és egy zöltség gyümölcs(a kígyó logót kivéve, a szivárvány leharcoltabb mint a képen).Festő kerámia és szobor restaurátor is vagyok ezért ha kell és igény van rá újra tudom őket korhűen festeni,esetleg kreatív installálásban is segíthetek.(díszítő festésben,metál aranyozásban is nagy tapasztalatom van.)Gondoltam esetleg kapóra jöhet önnek ez a plussz információ remélem nem veszi tolakodásnak.
  A neonok állapota rosszabb mint amit a képek tükröznek.Maga a technika elavult és sokat fogyaszt(,pár cső azért üzemel).Az üzembehelyezhetőségükről nem tudok sokat,de tudtommal van rá olcsóbb fent tarhatóbb megoldás ha fontos hogy világítson.Az is izgalmas lehet ha csak pár cső vibrál.
  A maradék az Elektrotechnikai Múzeumban van onnan is ki lehet őket szedni de bonyolult és balhés,mert bár a tulajdonomban vannak egy általam nem engedélyezett leltárt követően automatikusan az államra szállt.
  Ezenkívül ha van rá keret a neon térképem alapján,begyűjthetek pár neont a városból.
  Jelenleg külföldön tartózkodom,ezért javasolnám a skype-ot,vagy ha ön megadja a számát akkor én felhívom önt.Ha sürgős az eset ,a távollétem nem akadály a neonjaim megtekintésben,és az üzlet lebonyolítására.
  üdv.
  érdekes nemtudtam válaszolni önnek csak megjegyzés ként feltöltöttem a blogra az elérhető neonjaimat.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Károly!

   Nekünk nem SOS, így meg tudjuk várni, míg visszatér külföldről és akkor személyesen egyeztethetjük a részleteket.
   Mikor tervezi az érkezést? Melyik városban lehet megtekinteni a neonokat.

   Törlés
  2. Kedves Károly!
   Mikor tér vissza Magyarországra?
   Üdv

   Törlés
  3. Keresek húzott neonokat lehet hibás is.weiszi85@gmail.com várom a megkereséseket.

   Törlés
 3. Kedves Károly!

  Érdekelne, hogy foglalkozik-e még neon reklámokkal, mert szeretnék egynek jó gazdája lenni.
  Ha tudna nekem segíteni, hogy hol lehetne beszerezni, nagyon megköszönném.

  Üdv.

  VálaszTörlés
 4. Üdv, esetleg van még eladó neonreklám?

  VálaszTörlés
 5. Keresek régi neonfeliratokat , hibás is jöhet! ideco82@gmail.com

  VálaszTörlés
 6. Keresek régi neonfeliratokat , hibás is jöhet! ideco82@gmail.com

  VálaszTörlés